Kuchnia niemiecka
Niemieckie zwyczaje kulinarne są rozpoznawane niemal na całym świecie. Bez wątpienia kuchnia niemiecka uchodzi za tłustą i ciężkostrawną, jednakże posiada ona wielu zwolenników.
Na stołach niemieckich często króluje wieprzowina, golonki czy sznycle. Niemcy przepadają również za potrawami mącznymi.
Z tego powodu niemalże obowiązkowym dodatkiem do obiadu będą pyzy, knedle czy kluski. Do jednych z najbardziej typowych dań niemieckich z pewnością zaliczają się kiełbaski.
Jest to podstawowe danie podczas różnego rodzaju festynów. Ponadto w Niemczech znajdziemy liczne restauracje, które specjalizują się właśnie w przyrządzaniu kiełbasek.
Do nich obowiązkowo serwuje się piwo. Ten napój alkoholowy traktowany jest niemal jak pożywienie – nie może go zabraknąć.
Nic zatem dziwnego, że niemieckie Oktoberfest znane jest na całym świecie. Z pewnością warto skosztować niemieckich deserów.
W pierwszej kolejności trzeba spróbować strudla jabłkowego. Równie dużą popularnością cieszą się serniki.